Cum am fost invitat la referendum

Cum am fost invitat la referendum

– Veniți la vot sâmbătă, da? Să veniți, e pentru copiii noștri!!! Poftiți un fluturaș!
Habar n-aveam ce se întâmplă, toată treaba s-a petrecut atât de rapid că am tresărit din contemplarea furnicarului de mașini de pe Batiștei, unde-mi găsisem un loc retras să-mi savurez gândurile nicotinizate. De fapt, stăteam atât de retras și apărat de mașinile parcate aiurea că m-am și întrebat cum de m-a văzut și a ajuns la mine fără să fi simțit vreo clipă apropierea mâinii aceleia ce-mi flutura insistent o tipăritură în dreptul ochilor. M-am eschivat cât să vizualizez posesoarea vocii feminine cu mână agitată. Până în 40, îmbrăcată business, coafată, machiată, geantă din piele naturală, probabil de firmă.
– Veniți, da? Pentru copiii noștri!
– Doamnă, copiii mei sunt bine, nu intenționez să-i dau spre adopție. Sper că nici dumneavoastră!
– Normal că nu, Doamne ferește!
– Văd că susțineți acest referendum…
– Da, este pentru copiii noștri, pentru familie…
– Sunteți căsătorită, da?
– Da, am și doi copii!
– Să vă trăiască! Și eu la fel. Dar vă mai amintiți ce v-a spus ofițerul stării civile înainte să vă declare soț și soție?
– Vag!
– Nici eu nu-mi mai amintesc exact, dar făcea cunoscute niște prevederi din Constituțe și din Codul Familiei, că statul ocrotește familia, că bărbatul și femeia sunt egali în drepturi, chestii din astea…
– Da, dar trebuie scris și în Constituție, negru pe alb!
– N-am nimic împotrivă, dar ați văzut cum arată buletinul de vot?
– Da!
– Și? Ați văzut undeva scris pe acel buletin de vot „familie”, „copii”, „bărbat” sau „femeie”?
– Nu!
– Nici eu. Așa că n-am nicio garanție că votez „familia” sau „famiglia”. Dumneavoastră aveți garanția că revizuirea se referă doar la definirea exactă a familiei?
– Indiferent de alte revizuiri, trebuie să mergeți la vot!
– De ce „indiferent de…”?
– Pentru că în Occident bărbații se căsătoresc cu cai!
– Mă scuzați, există vreo posibilitate ca-n urma educației primite acasă fiul dumneavoastră să se însoare cu un cal?
– Sunteți deja obraznic!
– Nu cred că am dat buzna peste dumneavoastră să vă bag un fluturaș în ochi, nu?
– E clar, îi susțineți pe gay! Să se însoare între ei, să ne adopte copiii… să se pupe între ei pe stradă… și să se însoare cu animale! Nu prea sunteți dus la biserică!
– Nici măcar la moschee, doamnă!
– O să ardeți în Iad!!!
– Aveți dreptate, prefer să fiu incinerat! Și dacă nu vă vedeți de drum promit că o să mă însor și cu un cal. Cu un cal și cu o iapă chiar!

A plecat. Bolborosind chestii necreștinești. Ziua în amiaza mare, în vecinătatea unei biserici. După ce mi-a vorbit despre familie, copii și despre atrocitățile Occidentului. Nu zic că am dreptate, dar nu-mi place ca cineva, oricine, să-mi vâre dreptatea lui pe gât. Poți s-o faci într-un mod civilizat. Dar cu argumente. Cu logică. Cu rațiune. Am devenit o specie reactivă. Devenim agresivi când ne lovim de perspective diferite. Pentru că tot ceea ce vrem este să impunem. Să NE impunem. Chiar dacă impunerile nu ne aparțin. Și chiar dacă la un moment dat ne găsim convingerile lipsite de logică. Nu, nu putem greși. Nu noi. Întotdeauna „Ceilalți”. Și mereu ne găsim în acest joc de-a „noi” și „ceilalți”, „unii” și „alții”, dar niciodată „împreună”. Așa și acum. Ne lăsăm divizați a nu-știu-câta-oară, deși vorbim cu mândrie despre „popor” și „nație”. Noi suntem bine. Avem de toate, economia duduie, PIB-ul crește ca Făt Frumos, educația e în floare, Sănătatea la fel, astfel că toate nevoile noastre se rezumă la borduri, plăntuțe, serbări câmpenești și clarificări – negru pe alb – în Constituție. Deși pe buletinele de vot nimic nu-mi pare clar. Clar este doar faptul că lumescul politicului este în perfectă simbioză cu cele dumnezeiești. Pentru că „Precum în cer şi pe pământ”. Și, Ferească-cel-de-Sus ca-n afară de redefinirea familiei să se mai redefinească ceva. Că la asta mă pot aștepta. De fapt, nu cred că m-ar mai surprinde ceva pe lumea asta! Nici măcar faptul că o să ard în Iad, deși sunt cât se poate de #straight și #părinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *