„Dormi, Laufer! Este necesar să te odihnești dacă vrei să slăbești!”
Asta i-a spus Cătălin, de la bun început, huhurezului de mine. Da, sunt un huhurez. Și nu neapărat datorită faptului că-s DJ, mai mereu nopțile mele-s albe. Citesc, lucrez, „sap” după muzică, ascult muzică, de regulă când lumea doarme. Și-n afară de perioada când trebuia să dorm un pic ca să fiu apt pentru matinalul/e de la radio/uri, nopțile mele au fost albe by default.
Așa că, din acest punct de vedere, nu am urmat sfatul primit la începutul provocării de 100 de zile. E drept, dorm până mai spre prânz, dar cum viața mereu mi-a părut scurtă, mi-a părut ciudat să irosesc 1/3 din ea dormind. Așa am ajuns să studiez somnul polifazic, un ciclu de somn odhinitor practicat de da Vinci și Tesla, care au avut astfel mai mult timp să facă ce au făcut.
Neajustându-mi programul, în Ziua 11 am picat. Lat. Nu de epuizare, doar că la ora 17:00, după prima masă, am simțit nevoia să „trag pe dreapta”. Antrenamentul era la 20:00, așa că 2 ceasuri puteam să mă odihnesc, corpul îmi cerea asta. Și am rămas „pe dreapta” până la 20:20, n-am auzit alarma telefonului, și nici încercările repetate ale celor din casă de a mă trezi. Deci organismul meu mi-a dat shutdown nemaiținând cont de comenzile mele. Frustrant, a doua zi consecutivă în care-s scos pe tușă din cauza „deșteptăciunii” mele!
M-am îmbrăcat rapid și m-am dus la sală. Nu pentru antrenament, că am ajuns foarte târziu, cât pentru obiceiul de a rămâne „conectat”, indiferent de problemele apărute. Și cât am stat și am așteptat ca băieții să termine antrenamentul am tot analizat problema apărută, lăsând oftica deoparte și încercând să înțeleg situația.
Am marele noroc să am o soție medic, și încă unul foarte pasionat de ceea ce face. Asta face să am acces la multe informații științifice referitoare la funcționarea organismului, pe înțelesul meu, sau să trec „descoperirile” mele prin filtrul omului de știință, pentru că nu tot ce înseamnă informație poate fi și corect sau util. Și mai mereu am o stivă de cărți lângă mine, scrise din perspective diferite, iar tot ce fac este să pun lucrurile cap la cap, să încerc să le înțeleg și – mai ales – să le transform în obiceiuri. La modul cel mai simplist cu putință.
N-o să-ți povestesc despre ritmul circadian, proteina PER sau DBT, pentru care dr. Hall a primit un Nobel și nici despre mecanismul autofagiei pentru care dr. Oshumi a primit la rându-i un Nobel, deși au legătură cu „știința slăbitului”. Și nici despre hormoni somatotropi, leptine, glucocorticoizi, insuline și alți hormoni ai căror rol influențează felul în care funcționăm, nu! Ar trebui să lăsăm asta pe seama specialiștilor, pentru că oricât de mult am studia NU vom deveni specialiști, da? Reducem totul la obiceiuri simple, nu la „știința rachetelor”, corpul uman fiind un sistem foarte complex.
Câteva note simple:
1. Somnul este FOARTE important.
Corpul se reface, se curăță, se regenerează, pentru că are aceată capacitate, dacă îl lăsăm.
2. Lipsa somnului îți „papă” creierașul.
Confuzie, lipsă de concentrare, abilități de învățare atrofiate, apetit mai mare, breșe în sistemul imunitar, afecțiuni etc.
3. Dormi puțin? Nasol! Dormi mult? La fel de nasol!
La concluzia asta au ajuns japonezii, efectuând un studiu asupra somnului. Zic ei că – în medie – durata optimă de somn ar fi de 7 ore. Daaar…
4. Metabolism diferit, nevoi diferite, nu?
Avem grade de uzură diferite, și alte variabile care fac ca funcționarea corpului nostru să fie diferit față de al altui om. Și-atunci? Și atunci devii conștient de cum te simți când te trezești după 6, 7, 8, 9 ore. Și ajustezi pe nevoile tale.
Arnold Schwarzenegger ne îndeamnă să dormim mai „repede”. El a dormit 6 ore pe zi, zi de zi. Deci ai mai mult timp să faci lucruri, că el a făcut destule. Dar, e ca în BJJ, ajustezi mereu până ajungi unde trebuie!
5. Chestii ajutătoare.
Simți că dormi mai bine cu masca de ochi? Folosește-o! Simți că capsulă de Magneziu sau de vitamina D3 te face să te odihnești mai bine? Foarte bine!
Ideea e că simplă.
Nu-ți neglija somnul! Și vezi ce te face să dormi, să te odihnești mai bine. Dar DORMI!
Lasă-ți organismul să se refacă, să echilibreze „feng shui”-ul intern, iar asta ajută inclusiv la echilibrarea greutății corporale. Preferabil ar fi să dormim înainte de miezul nopții.
Deci, vrei să slăbești? DORMI! Și o să ajungi și la antrenament, nu ca mine!
P.S. Azi am eveniment. Noapte albă. Să dorm pe butoane? 🙂