Între ani…

Între ani…

Bun-rău, a mai trecut un an. Culmea e că trece la fel pentru toată lumea, chiar dacă adesea avem impresia că pentru noi a trecut mai repede, sau mai greu, după caz. Dar invariabil, la finele fiecărui an, zăbovim câteva clipe uitându-ne peste umăr, ne contabilizăm făcutele și nefăcutele și tragem o linie imaginară precum cei mai pricepuți dintre contabili. Mai mult decât atât, ne facem planuri. Fel și fel de planuri. Mai mari, mai mici, cu bătaie mai scurtă sau mai lungă, dar cu finalizare pe noul an, chestii din astea de le face mai toată lumea.

N-am nimic cu planurile, sunt bune… Pentru instituții, pentru companii, pentru armate și pentru alte orânduiri care operează cu chestiuni cât de cât exacte. Însă uitându-mă la toate variabilele vieții și la toate rezultatele planurilor făcute la trecerea anilor, planurile vieții par niște treburi rigide ce contravin curgerii vieții și născătoare de frustrări, câtă vreme se împlinesc greu fiind lipsite de dinamică.

Normal, specialiștii ne spun că planurile-s bune. Și sunt, dacă vrei să te lipsești de surprizele vieții, aici incluzându-se și cele bune, ori să simți acele „trepidații” ce te fac să te simți „viu”. Nu ești de acord cu mine, e ok, însă-mi pare că existența noastră pe pilot automat cam de aici își trage seva.

Și încă ceva: planificarea excesivă a vieții îmi indică o teribilă frică de a greși. Ori uităm că greșeala poate fi cel mai bun învățător din câți putem întâlni în astă viață, iar a greși indică faptul că încerci să faci ceva diferit, sau cel puțin că faci ceva, orice.

Așa că pentru 2017 vă doresc să fiți îndrăzneți. Să greșiți încercând a schimba ceva in jurul vostru, dar să nu repetați greșelile. Și să lăsați planurile pentru a învăța a curge în direcția în care însăși viața vă va duce. Nu susțin haosul personal, mai degrabă trăirea fiecărei clipe al acestei existențe. Verificați-vă planurile trecute. Au meritat timpul și energia? Dacă nu, respirați adânc, priviți cu încredere către viitor și fiți recunoscători pentru ceea ce aveți deja. Și, da, vă doresc să fiți sănătoși. Dacă veți fi sănătoși, cu restul sunt convins că vă veți descurca.

La Mulți Ani! Un 2017 fabulos să aveți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *