Onestitatea este un lux

Onestitatea este un lux

Exact, onestitatea este un lux pe care puțină lume și-l permite.
Imaginează-ți: ești onest și ai un șef megaloman și agramat. Sau un client important prost crescut. Ori descoperi că prietenul tău cel mai bun plimbă vorba de colo-colo. Ce faci în astfel de cazuri?

Să nu minți!

Mă rog, în Biblia Ortodoxă zice, la cea de-a IX-a poruncă, „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.”, în vreme ce catolicii, luteranii și augustino-luteranii au pus-o la numărul VIII, probabil aveau o altă versiune de la Moise. Dar același lucru îl găsești și-n Torah (Shemot 20:13), și-n Coran (Surah Al-Baqarah 2:42), iar cel de-al IV-lea percept budist din Pancasila dezbate taman acest aspect. Și atunci?…

Îți permiți să rămâi fără serviciu, să-ți pierzi clientul cel mai important sau să rupi o prietenie de zeci de ani, când fake news și declarațiile mincinoase cu mâna pe Cartea Sfântă sunt deja integrate în cotidian?

Onestitatea este un lux. Iar luxul costă. Plătești pentru el, uneori pentru tot restul vieții, în rate, cu dobândă. Sau ajungi să nu-ți mai permiți acest lux. Și așa ajungi să minți despre convingerile tale religioase, să simulezi relații, de dragul unora… Nu vei mai arăta nimic când cineva te plictisește de moarte sau bate câmpii cu grație, vrei doar să te încadrezi. Îți vei ascunde emoțiile pentru a menține o stare normală a lucrurilor, vei asigura ajutorul și dragostea familiei, prietenilor și colegilor chiar și atunci când aceștia se vor dovedi a nu fi demni.

Onest, dar…

Ca multe alte virtuți, onestitatea este un lux. De la lucrurile mărunte – descărcarea ilegală de pe internet a unei melodii care îți place sau vizionarea online a unui film pe un site pentru care nu plătești – până la versiuni extreme ale acesteia, necinstea pătrunde prin toți porii vieții umane normale.

N-o vom numi falsitate. Nici ipocrizie.
Și chiar de nu ne vom putea permite, vom cere întotdeauna celorlalți să fie onești cu noi, deși există o mare probabilitate să le sărim la gât când o vor face.

Serios, nu-ți pare că onestitatea este un lux?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *