Rațiunea…

Rațiunea…

Rațiunea. Asta ne-a scos din peștera primitivă și ne-a adus pe canapeaua din fața televizorului. Fără rațiune am fi rămas în jurul unui foc, „cules” din copacii fulgerați, pictând pereții peșterilor și am fi continuat să credem că fulgerul este supărarea Șefului Suprem și nu arcul luminos născut din diferența electrostatică a unor nori. Rațiunea ne-a împins dincolo de frica de supranatural, rațiunea ne-a permis să găsim soluții la problemele existenței noastre. Așa am descoperit că putem pune GPL pe BMW și că „Goagăl” ne face IQ-ul mai sexy. Pentru că rațiunea poate fi folosită după chipul și asemănarea noastră. Și oricât ai căuta în istoria speciei noastre, vei observa că am evoluat doar atunci când am pus rațiunea înaintea carului evoluției noastre. În rest, ne-am muncit ogorul, al nostru sau pe-al altuia mai avut, ne-am îngrijit să avem mămăligă-n blide, ne-am luat loc în față când Galileo stătea pe rug pentru că susținea că Pământul e rotund și ne-am afiliat la câte o chestiune serioasă care să ne permită să batem, să jefuim, să doborâm zgârie-nori sau multe alte isprăvi ca zestre pentru urmașii noștri. Uitând în același timp că iubirea aproapelui trebuie și manifestată, nu doar propăvăduită, și uitând că evoluția sănătoasă a însemnat rezolvarea problemelor ce interferau cu nevoile vitale ale existenței.

Nu-mi place politica. E de ajuns să te uiți la televizor să înțelegi de ce. Și, deși nu-s ateu, nici instituțiile întru Cel-de-Sus nu le mai pot la inimă. Pentru că mustesc a politică. Politica lor și politica celor care zic că fac politică. Asta nu înseamnă că nu respect alegerea semenilor, sau că nu am prieteni în slujba Celui-de-Sus sau proptiți în structuri de partid care-s strașnici și cărora le port prețuire și respect. Dar ei sunt mici piese într-o mașinărie care mie nu-mi aduce beneficii. Și nici ție. Altminteri am fi fost un popor fără nevoi elementare și ne-am fi dus pe alte meleaguri ca turiști, nu ca mână de lucru ieftină. Am susținut mereu că politica ar trebui să se ocupe doar de cele lumești, iar slujitorii Celui-de-Sus doar de cele cerești. Rațiunea îmi spune că așa ar trebui să fie rânduite treburile. Nu crezi că ceva e putred în „Danemarca” țării când prea-sfinții îți spun cum să votezi, iar aleșii îți spun cum să te rogi? Uită-te în jurul tău! Uită-te la știri! Mai cu atenție! Și folosește-ți rațiunea! Renunță pentru o clipă la toate „blazoanele” pe care le porți mândru pe piept și întreabă-te doar: „ce beneficii REALE îmi aduce chestia asta mie, familiei mele, prietenilor și țării în care trăiesc?” După 2 zile de mândrie națională ne vom întoarce la viețile noastre reale, cu toate bucuriile și problemele ei. Îți spun de pe acum că indiferent de rezultatul referendumului ne vom găsi cu vistieria țării mai goală și cu adevăratele probleme nerezolvate. Dar mândri!

Nu uita, doar rațiunea ne-a scos din peștera primitivă și ne-a adus pe canapeaua din fața televizorului nostru cu ecran plat. Sau curbat. Și 4k.

#naninani #somnușor

One thought on “Rațiunea…

  1. Omule ești genial! Știam ca ești un om extraordinar dar spre rușinea mea pana azi nu ți-am citit decât postările pe Facebook, care da se cer citite, dar blogul nu l-am descoperit decât azi. Și la articolul asta am ajuns în ordine inversa începând de la articolul despre „buni”! Articolul l-am descoperit distribuit de Iuliana și după ce am început sa citesc am tot citit, am renunțat la pauzele de țigară pentru a te citi! Ești rațional, realist și plin de energie pozitiva în toate articolele citite pana acum, ești tu OMUL pe care l-am cunoscut în absolut tot ce scrii! Nu sunt fan bloguri, mai citesc doar articole răzlețe dar ma autoproclam fana blogului tău! Și sunt convinsa ca și dacă nu te cunoșteam tot deveneam fana blogului tău. Sa nu te oprești din scris ești exact ce trebuie sa fii! Mulțumesc pentru o zi de lectura!!! 😊😊😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *